Légli Ottó termékek.

Terület: 34 ha, Balatonboglár

Dűlők: Banyászó, Landord, Jánoshegy, Gesztenyés

Szőlőfajták: olaszrizling, rajnai rizling, sauvignon blanc, chardonnay, furmint, pinot noir, irsai olivér

Talaj: barna erdőtalaj lösz altalajon, köves, agyagos, mészbabás foltokkal (pl. Jánoshegy)                     

„29 éves szőlőbirtok vagyunk, sok-sok kísérlettel és elképzeléssel. Természetközeli életmódunknak megfelelő a szőlőmunka és a borkészítés is. Kertészként, lassan hatvan évesen, azt kell mondanom: a teljesen konvencionális hozzáállás a szőlőben nekem zsákutca, viszont a bor nem születik meg önmagától, segítség nélkül.”

Szőlőművelés:
A borászat felszívódó szereket nem használ, biológiai értelemben tiszta talajra és természetközeli állapotra törekszik. Az elmúlt 7 év időjárásváltozása után ebben a dupla medencében (Kárpát- és Balatoni medence) elvetette a biodinamikus művelés lehetőségét, bio kísérleteket folytat egyes, szomszédoktól távoli területeken. (pl. Landord) Sorközművelés: minimum 20 éve talajtakarás, mulcsozva, a bio ültetvényekben 2 évente altalaj lazítás és magkeverékek vetése. A mechanikai művelés (szántás, tárcsázás, rotálás) teljes kizárása. Balatoni ősgyep kialakítására törekszik, nem monokultúrára. A talaj minősége a legfontosabb cél.
 
Borkészítés:
Erjesztés: Az alapborok szelektált, hidegtűrő élesztővel erjednek, a kisebb tételeknél saját felszaporítású vadélesztőkkel történik az erjedés, szükség szerint átoltással. A kénszint kevésbé fontos, alacsony ként használ a természetes reduktorok (finom- és durva seprő) miatt. Amióta pezsgőt is készít, azóta mindent egyre tudatosabban alacsony kénen tart. Fahordós erjesztésű és érlelésű boroknál nincs derítés, csak egyszeri, kovaföldszűrős szűrés.
 
A pincészet honlapja

 

2 Légli Ottó termék található.
 • Légli 333 2018

  Légli 333 2018

  Akciós!

  A pince "birtokbora" egy szép évjárat korán szedett fürtjeiből. A kerek testet és az izgalmas savakat a világfajták, a fűszert pedig az illatos szőlők adják. A légies kortyban gazdag ízek, barack, alma és szőlő. Nagyon kerek, tiszta gyümölcs.…

  1 700 Ft 1 000 Ft
  Egységár: 1 334 Ft/l
  Készlet: 2 db
 • Légli Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2016

  Légli Pezsgő Méthode Traditionnelle Brut 2016

  A meszes dűlőkről válogatott furmint és rajnai rizling fürtjeiből préselt must először hűtött tartályokban csendesre, majd a vaskos palackokban pezsgőre erjedt. Virágok, zöld alma és citrusok illata, a kortyban finomra érett buborékokkal,…

  5 500 Ft
  Egységár: 7 333 Ft/l
  Készlet: 2 db
<